1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия планира облекчена процедура за одобряване на проекти за крайбрежни вятърни паркове

Германия планира облекчена процедура за одобряване на проекти за крайбрежни вятърни паркове

Страната ще събере под една шапка всички правомощия за одобряването на проекти за такива централи

Германия предприема стъпки за намаляване на бюрокрацията, съпътстваща изграждането на крайбрежни вятърни паркове, съобщи агенция "Ройтерс". Страната ще събере под една шапка всички правомощия за одобряването на проекти за такива централи и то ще се извършва само от една държавна институция.

"Този проектозакон е ключовата първа стъпка към новата енергийна концепция на германското правителство", каза министърът на транспорта Петер Рамзауер.

След ядрената авария във Фукушима канцлерът Ангела Меркел и нейната консервативна партия побързаха да се разграничат от подкрепата за ядрената енергия. Тази седмица Меркел лично посети балтийското крайбрежие, за да участва в церемония по откриването на първия вече функциониращ германски крайбрежен вятърен парк "Балтик 1".

Ако проектозаконът бъде одобрен от парламента, Федералната морска и хидрографска агенция ще бъде единствената институция, която ще се произнася по проектите за нови крайбрежни вятърни централи.

Досега в процеса участваше и държавният орган по опазването на природата, който трябваше да оценява въздействието на проектите върху рибите и морските птици. В новия проектозакон се предвижда статутът на тази екооценка да се понижи до ранга на мнение, което да се изпраща за разглеждане в Морската агенция.

Опростяването на процедурата предизвика реакции на одобрение сред вятърното лоби в Германия.

"Амбициозните цели на федералното правителство да инсталира крайбрежни вятърни мощности в размер на 10 000 мегавата до 2020 г. не бива да се провалят само защото различни институции се боричкат за влияние", каза Херман Алберс, председател на германската вятърна асоциация, чиито 3000 корпоративни членове включват "Сименс", "Вестас" и "Енеркон".

Предвидените в тези цели мощности са еквивалентни на около 10 ядрени централи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.