1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия спира разработката на шистовите залежи в страната

Германия спира разработката на шистовите залежи в страната

Правителството замрази плановете си за регулиране чрез закон на хидравличния фракинг до изборите през септември

Германското правителство е замразило плановете си за регулиране чрез закон на т.нар. хидравличен фракинг – технология за добив на шистов газ – докато не минат изборите през септември, съобщи агенция Reuters. Това ще удължи във времето неяснотата, спираща разработката на шистовите залежи в най-голямата европейска икономика.

Дясноцентристкият кабинет на Ангела Меркел изготви проектозакона, поставящ условията за добив и налагащ съответните ограничения за това къде може да се прилага фракингът, но засега се е отказал от неговото внасяне в парламента. Като се има предвид съпротивата на социалдемократите и на зелените, които са в опозиция, най-вероятно текстът нямаше да мине в горната камара на законодателния орган, пише "Дневник".

Меркел, която води убедително в социологическите проучвания, ще се бори за трети мандат на изборите на 22 септември. Не е ясно обаче какъв вид коалиция ще трябва да сформира след това и е възможно да се наложи да обедини сили с някои партии, които към момента са в опозиция.

Хидравличният фракинг е технология, при която под високо налягане в земята се вкарва специфична смес от вода и химикали. Той е остро критикуван от защитниците на околната среда, които предупреждават за евентуални сеизмични последици и за замърсяване на подпочвените води. Политическото мнение все още е разделено по въпроса дали да приеме технологията като път към по-евтина енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.