1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия спира всичките си атомни централи до 2022 година

Германия спира всичките си атомни централи до 2022 година

Диалогът за спирането на атомните централи в европейската страна се усили изключителна много след земетресението в Япония

Германия спира всичките си атомни централи до 2022 година. Решението беше оповестено официално от министъра на околната среда Норбърт Рутгер. То беше взето след среща на лидерите в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, която продължи до рано тази сутрин, съобщи bTV.

До 2022 година се планира разширяване използването на алтернативни източници на енергия и изграждането на необходимите електропроводи.

Министърът на околната среда коментира, че това ще превърне Германия в първата голяма индустриална държава, отказваща се от атомната енергия. Той се появи пред журналистите, за да оповести важното решение, яхнал велосипед.

„След продължителни консултации имаме резултат. Коалицията постигна споразумение за завой в енергийната политика. Първоначално планираме затварянето на седемте стари атомни централи, както и на АЕЦ „Крумел”. Втора група от шест атомни централи ще бъдат затворени до 2021 година. Трите най-модерни атомни централи ще бъдат закрити до 2022 година”, заяви министърът.

Припомняме ви, че диалогът за спирането на атомните централи в европейската страна се усили изключителна много след земетресението в Япония. Според последни анализи радиацията е започнала да се отлага по дъното на Тихия океан.

Радиационната криза бе последвана и от редица протести срещу използването на ядрена енергия в различни страни по света. Демонстрациите продължават и досега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.