1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германската енергийна компания E.ON ще изгради нов вятърен парк в Полша

Германската енергийна компания E.ON ще изгради нов вятърен парк в Полша

Проектът е на стойност 80 млн. евро

Германската енергийна компания E.ON ще изгради нов вятърен парк в Полша. Проектът "Висока" е на стойност 80 млн. евро, а генерираното електричество ще бъде достатъчно за около 40 000 домакинства, съобщава компанията.

Паркът ще се намира на около 100 километра южно от гр. Шчечин, а инсталираната му мощност ще е 55 мегавата. Ще се състои от две части - "Висока 1" и "Висока 2", като строителството на първата вече е започнало и до края на годината се очаква присъединяването на първите турбини към мрежата, пише "Дневник".

Проектът трябва да е изцяло завършен през втората половина на 2013 г. Очакванията на компанията са 22-те турбини на парка да генерират над 125 гигаватчаса годишно. Това количество енергия ще спести на атмосферата 120 000 тона въглероден диоксид, се казва в изявлението.

Е.ON вече има четири изградени вятърни парка в Полша, с общ капацитет около 100 мегавата. Полша има много добър потенциал за развитие на вятърната енергия и е стратегически пазар за нас, заявяват от компанията.

От 2005 г. досега капацитетът на инсталираните в страната вятърни турбини е нараснал 20 пъти от 80 до близо 1600 мегавата. Страната си е поставила за цел до 2020 г. да достигне 13 гигавата инсталирани вятърни мощности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.