1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германският канцлер Ангела Меркел обеща 100 милиона евро на жертвите на наводненията в страната

Германският канцлер Ангела Меркел обеща 100 милиона евро на жертвите на наводненията в страната

Снимка:

Бедствията отнеха живота на 12 души в Централна Европа

Германският канцлер Ангела Меркел обеща 100 милиона евро на жертвите на най-лошите наводнения в страната за последното десетилетие, предаде "Ройтерс". Меркел обиколи регионите, опустошени от наводненията, които отнеха живота на 12 души в Централна Европа.

Властите в Чехия бяха принудени късно в понеделник да изпуснат водата от каскада от язовири, което освободи огромни обеми в и без това препълнената от проливни дъждове река Вълтава.

В германската провинция Саксония около 10 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, а хиляди други бяха евакуирани в Бавария. Смъртните случаи са били в Чехия, Австрия, Полша и Германия.

Според метеоролозите намаляващите дъждове ще помогнат новото на водата да спадне в Чехия, но части от Словакия, Унгария и Германия ще бъдат засегнати през следващите дни. С черно палто и туристически обувки, Меркел помагаше на засегнатите в южния град Пасау, където войници трупаха чували с пясъци.

"Дори и нивото на водата (в Пасау) бавно да спада, последиците ще се усещат още дълго време", каза тя пред репортери на улицата. "Затова има на разположение 100 милиона евро от провинцията (Бавария) и федералното правителство. Разделяме се 50 на 50. Сега помощта трябва бързо да стигне до хората", допълни канцлерът.

Според метеоролозите най-лошото може и да е отминало за градове като Пасау, но са възможни наводнения в Дрезден и близо до Майсен, които бяха силно засегнати при подобно бедствие в Централна Европа през 2002 г. Тогава 17 души загинаха в Чехия, а щетите се оценяват на 20 милиарда евро, пише "Дневник".

По-късно канцлерът посети Пирна в Саксония, а следобед се очакваше да мине и през Тюрингия. Според транспортния министър Петер Рамзауер щетите в Германия ще струват стотици милиони евро.

В Чехия някои северни и южни части на столицата Прага бяха под вода във вторник, включително и зоопаркът. Големи части от метрото останаха затворени, а официални лица заявиха, че може да не бъдат отворени в продължение на дни.

Наводнението бавно се придвижва към северните райони на страната, в посоката на речното течение. В градовете Мелник и Дечин се евакуира населението на ниско разположените квартали. Нивото на река Лабе край Дечин е само с половин метър по-ниско, отколкото при катастрофалното наводнение от 2002 г., посочва "Франс прес".

Все още са затворени редица отсечки от железопътни линии и автомагистрали. Евакуираните се настаняват в училища и хотели, където властите им изпращат топла храна. Още не се знае кога тези хора ще могат да се върнат по домовете си.

Очаква се корабоплаването по Рейн в Южна Германия да бъде спряно най-малко до четвъртък сутрин, казаха местните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.