1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гигантска костенурка почина на 176-годишна възраст

Гигантска костенурка почина на 176-годишна възраст

Хариет бе домашен любимец на покойния австралийски естественик и телевизионен водещ Стив Ъруин

Гигантска костенурка, смятана за едно от най-старите животни на планетата, почина на 176-годишна възраст в австралийски зоопарк, предаде Ен Би Си Нюз“.

Преди да попадне в зоопарка в Куинсленд, костенурката Хариет бе домашен любимец на покойния австралийски естественик и телевизионен водещ Стив Ъруин, известен с прякора ловецът на крокодили. Приживе Ъруин твърдеше, че Хариет била като член от семейството.

Според ветеринаря Джон Хангер гигантската костенурка е починала от сърдечен удар. Дълго време животното е смятано за една от трите костенурки, които Чарз Дарвин взима със себе си от Галапагоските острови по време на историческото си плаване с кораба Бийгъл през 1835 г. Историческите записи за това събитие обаче не са убедителни, а скорошни ДНК анализи потвърждават преклонната възраст на Хариет, но показват, че тя идва от остров, който Дарвин никога не е посещавал, отбелязва econ.bg.

Според легендата Хариет е била едва на пет години и не по-голяма от чиния, когато е взета от Галапагос и пренесена във Великобритания. Там тя прекарва няколко години, преди да бъде прехвърлена в средата на 19 век в Австралия.

Най-старото животно, което е вписано в книгата на рекордите на Гинес, е Туи Малила, мадагаскарка костенурка, която е подарена на кралското семейство на Тонга от британския изследовател Джеймс Кук през 70-те години на 18 век. Туи Малила умира през 1965 г. на 188-годишна възраст.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.