1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалните емисии да бъдат орязани наполовина до 2050 г., предвижда датски план

Глобалните емисии да бъдат орязани наполовина до 2050 г., предвижда датски план

Страните трябва да работят заедно и конструктивно

Светът да намали вредните си емисии наполовина до 2050 г., като голямата част от това съкращение да дойде от богатите страни, предвижда план на датското правителство за предстоящата климатичната конференция в Копенхаген. Видяният от агенция Ройтерс предварителен текст гласи, че развитите държави ще трябва да осигурят четири пети от спестените въглеродни емисии.

Според документа, чиято основна цел е покачването на температурите да бъде задържано в рамките на два градуса по Целзий, глобалните емисии ще достигнат своя пик през 2020 г.

В него не се споменават конкретни средносрочни цели за развиващия се свят, което бе и едно от основните искания на по-бедните държави.

"Страните трябва да работят заедно и конструктивно, за да подобрят възможностите на света за справяне с климатичните промени", се казва в датското предложение, чиято цел е да стане основа за политическото споразумение в края на дебатите в Копенхаген.

По думите на министър-председателя на скандинавската страна Ларс Локе Расмусен климатичната конференция трябва да подготви политически обвързващо споразумение от 5-8 страници, към което с анекси да се очертаят задълженията на развитите държави.

За натиск над богатите да поемат отговорност за спасяване на климата се разбраха в края на миналата седмица в Пекин някои от най-големите развиващи се страни. На срещата, в която участваха представители на Китай, Индия, Бразилия, ЮАР и Судан, бе приета декларация, приканваща развития свят да ограничи въглеродните си емисии в съответствие със започващия през 2013 г. втори отчетен период на Протокола от Киото. От своя страна развиващите се страни пък ще поемат ангажимент за максимално намаляване на изхвърляните в атмосферата вредни газове./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.