1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалните инвестиции във възобновяема енергия падат с 34%

Глобалните инвестиции във възобновяема енергия падат с 34%

Поради пренасищане на пазара през септември миналата година цената на природния газ в САЩ падна до най-ниските си нива от 2002 г.

През първото тримесечие на годината новите инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в световен мащаб са спаднали до най-ниското си ниво за последните две години поради ниските цени на природния газ в САЩ и орязването на субсидиите за сектора в Европа, съобщава Bloomberg.

Инвестициите в сектора чрез финансиране, обезпечено с активи, продажбата на акции и дялови инвестиции, са се понижили с 34% до 31,1 млрд. долара от рекордните 47,1 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2010 г., разкриват данни на базираната в Лондон Bloomberg New Energy Finance.

Редица страни, включително Германия и Испания, намалиха гарантираните цени, които плащат за електричество от възобновяеми енергийни източници. Правителството във Великобритания също преразглежда ценовите субсидии. Поради пренасищане на пазара през септември миналата година цената на природния газ в САЩ падна до най-ниските си нива от 2002 г.

Инвестициите във вятърни турбини, соларни паркове и други възобновяеми енергийни източници през първото тримесечие са на най-ниските си нива от първото тримесечие на 2009 г., когато вложените средства са възлизали на 20,5 млрд. долара.

Финансирането, обезпечено с активи, се е понижило до 25,7 млрд. долара за трите месеца до края на март от 36,6 млрд. долара през последното тримесечие на 2010 г. Най-голям спад се наблюдава при инвестициите във вятърни турбини в САЩ и соларни паркове в Европа.

Изключение правят някои страни от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Новите инвестиции във вятърна енергия в Китай са нараснали с 25% на годишна база за първите три месеца на годината до 10 млрд. долара, докато в Бразилия за същия период те са се удвоили до 2,1 млрд. долара.

През тримесечието продажбите на акции от компаниите в сектора са паднали до 3,6 млрд. долара от 8,1 млрд. долара в края на миналата година. Дяловите инвестиции във ВЕИ все пак са нараснали до 1,8 млрд. долара от 1,7 млрд. долара за последните три месеца на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.