1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалният екологичен фонд финансира проект в Ивайловград

Глобалният екологичен фонд финансира проект в Ивайловград

По-значимата цел на проекта е проучване и демонстриране на възможностите за участие на пазарите за въглеродни емисии

Държавното горско стопанство „Ивайловград" е едно от трите места у нас, където се реализира проектът „Гори и влажни зони в България - интегрирани инструменти за смекчаване на глобалното затопляне и опазване на природата", предаде Агенция "КРОСС". Той е финансиран от Глобалния екологичен фонд със седалище Вашингтон. Разработката е дело на Сдружение за дива природа „Балкани", а партньори са неправителствената организация „Проект Родопи" и ивайловградското горско стопанство с подкрепата на Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по горите. 

Промените в климата са един от най-важните проблеми на човечеството през 21 век и една от най-големите заплахи за природата. Решението на проблема зависи както от намаляването на емисиите от въглероден двуокис и други парникови газове, така и от увеличаване на поглъщането и задържането му от природните екосистеми. Най-продуктивните и ценни екосистеми в България и света са горите и влажните зони, които имат ключово значение за запазване на биологичното разнообразие, съхранението на почвите, контрола на ерозията, регулиране на водния режим, подобряване качеството на водите и въздуха ,обясняват специалистите.

Ивайловградският край е богат на вековни иглолистни и широколистни гори, над 50 хиляди хектара от които се стопанисват от горското стопанство. Екипът на проекта се е ангажирал с едногодишно изследване на значението на тези екосистеми за намаляване на последиците от глобалното затопляне, с адаптиране на управлението на горите и влажните зони и залесяване на терени с местни дървесни видове. По-значимата цел на проекта е проучване и демонстриране на възможностите за участие на пазарите за въглеродни емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.