Глобално намаляване на популациите от насекоми

Сериозна заплаха за биологичното разнообразие на Земята виждат германски ентомолози

Група изследователи от Великобритания, Холандия и Германия предупредиха, че насекомите в Германия са намалели с три четвърти за последните 27 години, пише dir.bg.

От 1989 година, с помощта на специални капанчета за насекоми, ентомолозите вземат проби от инсектите от 63 места в Германия. За 27 години броят на пробите е над 1500.

Плашещото е, че общата маса уловени насекоми за този период е намаляла със седемдесет и шест процента, т.е повече от три четвърти от тази в началото на изследванията.

Учените нямат категоричен отговор на въпроса за причината за подобно намаляване на популациите на насекоми, но отчитат, че с висока доза вероятност, виновни са пестицидите и глобалното затопляне.

Случващото се представлява сериозна заплаха за биологичното разнообразие на Земята, отчитайки изключително важната роля, която играят насекомите не само при опрашването на много растителни видове, а и факта, че те са важни звена в хранителната верига.

Насекомите не само служат за храна на много птици и бозайници, но и преработват храната в обратния и път от разлагането на растителни и животински останки към минерализацията и повторното включване на тези вещества в жизнения цикъл на растенията и хранещите се с растения животни в основата на хранителната пирамида, затваряйки кръговрата.

Професор Дейв Гулсон от университета в Съсекс - участник в изследването, коментира, че изглежда, човечеството е превърнало огромни площи от биосферата в непригодни за живот на насекомите, а ако ги загубим, тогава всичко ще рухне, настъпва екологичен Армагедон.

Преди месец учени от Швеция и Русия доказаха с общо изследване, че за последните 2 десетилетия скоростта на топене и деградиране на вечната замръзналост в арктическия шелф в Източносибирско море (най-студеното от огърлицата арктически морета от Гренландия през европейската и азиатски акватории до Беринговия проток) е с порядък по-голяма от очакваното.

Когато разтопената зона стигне до дълбочините с метанхидрати, това ще доведе до усилване на отделянето на метан хиляди пъти спрямо сегашното: грамове на квадратен метър спрямо сегашните милиграми. Имайки предвид, че метанът е почти 30 пъти по-силен парников агент от набедения за основен злодей въглероден двуокис, това би довело до неочаквани и много опасни последици за парниковия ефект на планетата.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.