1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното споразумение за климата от Париж в сила от днес

Глобалното споразумение за климата от Париж в сила от днес

Климатичните преговори на ООН в Маракеш ще предоставят възможност за ускоряване на глобалните действия за климата

Днес, 4 ноември дни преди началото на  климатичните преговори на ООН (COP22), новото глобално споразумение за климата от Париж 2015 г. се превръща в правно обвързващ световен договор.
 
Предстоящата среща в Маракеш ще сложи основите на  правилата за прилагането на новия договор и ще разчисти пътя за поемане на амбициозни ангажименти за по-бързи действия за климата.
 
“Целта на Маракеш е да се заловим сериозно за работа, да се изяснят правилата за участие в Парижкото споразумение и да се даде възможност на правителства, компании, градове и други сектори да поемат все по-амбициозни ангажименти. Трябва да си тръгнем от тези преговори с по-солидна рамка, но със съзнанието, че ние вече имаме цялата необходима власт, за да създадем света, от който се нуждаем” заяви Мануел Пулгар-Видал, ръководител на международната програма „Климат и енергия“ на WWF. 
 
Парижкото споразумение трябва да се превърне в глобалната пътна карта за действия за справяне с климатичните промени. От период на обещания вече преминахме в ера на действия. Сега от всички нас зависи да държим лидерите ни отговорни за изпълняване на ангажиментите, които ще ограничат покачващите се глобални температури.
 
“Решенията, взети през следващите няколко години, до голяма степен ще определят дали ще успеем да се ограничим до прага на покачване на температурите с не повече от 1.5°C, приети във френската столица, или ще изберем немислимия вариант да го подминем”, каза Пулгар-Видал.
 
В Маракеш преговорите трябва да се съсредоточат върху три основни цели:

Създаване на по-ясни насоки за новото глобално споразумение:
С Парижкото споразумение светът изготви план за действие, но предстои да финализираме правилата, по които ще се случва този план. По време на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която започва на 7-ми ноември, ще се реши как да се постигнат и подобрят поетите ангажименти за климата, така че да успеем да изпълним обещанията и целите на Парижкото споразумение.
 
Акцентиране върху ролята на сътрудничеството между държавните и недържавните участници:
Голям брой недържавни участници предприемат действия сега и това трябва да стимулира държавите и политиците да вземат по-смели мерки както сега, преди 2020 г., така и през следващите години.
 
Подчертаване на важността на 2018 г. и необходимостта от залагане на по-амбициозни цели преди тази дата: 2018 г. е първата възможност да се разбере дали Парижкото споразумение наистина ще промени начина, по който правим бизнес, различен от модела до сега.
 
Залагане на по-конкретни и амбициозни цели предвид необходимостта от бързо навлизане на нов тип, зелена икономика, през следващите няколко години, е решаващо. Конктерните действия ще доведат до покриване на разликата между вече поетите ангажименти в Париж и намаляване на глобалните емисии до толкова, че да ограничим затоплянето под 1.5°C и да избегнем най-лошите последици от климатичните промени, заяви Георги Стефанов, ръководител програма „Климатични промени и Зелена икономика“ към WWF България. В този контекст ще са и няколкото публични събития, които ще се проведат в България в периода на двуседмичната среща на ООН, където заедно с други участници от Коалиция за климата-България, част от която е и WWF, ще популяризираме новите възможности пред света, в това число валидни и за България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.