1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното търсене на тамян заплашва дърветата

Глобалното търсене на тамян заплашва дърветата

Друга опасност идва от селското стопанство

Тамянът, познат ни от църковните ритуали, е ценен продукт, търсен не само от религиозни общности по цял свят, но и като съставка в козметичната индустрия. Търсенето му расте, но това застрашава диворастящите дървета, от които се добива.
 
Сомалия е един от най-големите производители на тамян, дърветата от рода Boswellia виреят в сравнително малък регион, към който спадат и части от Судан, Йемен и Оман. В бедните африкански и арабски държави събирането на ценната смола е основен поминък. 
 
За да потече смолата от дървото, кората му трябва да се нарани. Заради голямото търсене на много места хората не изчакват тези рани да зараснат, по този начин дърветата губят сили и накрая умират. Търсенето се стимулира най-вече от големи козметични компании в Съединените щати и Европа, които влагат етеричните масла в  продукти за аромотерапия.
 
В миналото смолата се е събирала от номади-пастири, преминаващи със своите стада през полупустинните региони на Африка и Арабския полуостров. През последните десетилетия, много от тези номади усядат там, където виреят дърветата, привлечени от високата цена на тамяна. 
Учени изтъкват, че за да остане едно дърво здраво, на сезон не бива да му се нанасят повече от 10-12 разреза, от които да се събира смолата. След две години дървото трябва да почива поне 10 месеца. В Сомалия и други държави тези предписания често не се спазват. Друга опасност идва от селското стопанство, особено в Етиопия. Там дърветата се изкореняват, за да се освободят площи за полски култури.
 
На международния пазар един килограм изсушена смола, начупена на малки парченца, струва между 100 и 430 долара, а за дестилираното етерично масло производителите на козметични продукти плащат около 25 долара за килограм. От тези цени събирачите в Африка получават едва 3-4 долара, останалото отива в джобовете на прекупвачи.
 
Затова някои компании постепенно преминават към устойчиво производство, което да даде по-големи печалби за хората в Сомалия и Етиопия. На няколко места вече има плантации с млади фиданки. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.