1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне е проблем на сигурността

Глобалното затопляне е проблем на сигурността

Инвестиции във възобновяеми източници

В резолюция, приета с консенсус от Общото събрание на ООН, за първи път глобалното затопляне бе признато за предизвикателство пред международната сигурност. Текстът, който бе подготвен от 63 държави, призовава компетентните органи на ООН да увеличат усилията си, посветени на проучването и взимането на мерки срещу климатичните промени, "по-специално срещу последиците, които те може да имат за сигурността". Тази резолюцията е завършекът на кампанията на коалиция от малки островни държави, които искат да привлекат вниманието на света към сериозните заплахи, които глобалното затопляне поражда за тях.

Междувременно световната организация разпространи доклад, в който се посочва, че инвестициите в екологично чисти енергии са надвишили през 2008 г. в световен мащаб тези в добива на въглища и петрол, като са достигнали рекордното равнище от 155 милиарда долара. Основна заслуга са имали Китай, Бразилия и други нововъзникващи пазарни икономики.

От възобновяемите източници, най-големи инвестиции са били направени миналата година във вятърната енергия - 51,8 милиарда долара. Най-висок ръст бележат вложенията в слънчевата енергия - те са се увеличили с 49 процента, достигайки 33,5 милиарда долара. За сметка на това инвестициите в биогоривата са намалели с 9 процента до 16,9 милиарда долара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.