1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне може да доведе до спиране на топлите океански и морски течения

Глобалното затопляне може да доведе до спиране на топлите океански и морски течения

Човешкият ефект върху глобалните процеси е съществен, а резултатите никой не може да предвиди

Един от най-познатите ефекти от глобалното затопляне е покачването на нивото на Световния океан заради топенето на полярните шапки. Всеки може да си представи, как функционира тази връзка - ледът се топи и водата се покачва.

Още през 2009 г. учените са доказали, че сред най-опасните рискове от глобалното затопляне е възможното спиране на топлите океански и морски течения. Това става в резултат на голямото количество студена вода, която „изведнъж” нахлува в солената морска вода, забавяйки движението й, разказва bTV.

Гълфстрийм е едно от най-силните океански течения в света. То е част от Термохалинния конвейерен пояс или механизмът от вертикално и хоризонтално преместване на водните маси в Световния океан, в зависимост от тяхната температура и плътност. Течението пренася топли води от Екватора към Северния полюс в едната посока, за да свали студените полярни води към тропиците и така от 12 800 години.

Защо точно толкова, ли? Защото преди около 12 800 години, около края на Ледниковата епоха и в резултат на топенето на полярните ледници огромно езеро изведнъж се изляло в северния Атлантически океан, блокирайки напълно Гълфстрийм.

Изследване на канадски учени от Saskatchewan University доказва, че в резултат от спирането на течението температурите спаднали толкова рязко, че за около три месеца всички зародили се живи организми в Европа и Северна Америка измрели.

Според проучване на University College of London подобно явление може да има пагубен ефект върху климата на цялата планета заради взаимната свързаност на всички океански и морски течения. Спирането на топлите течения ще доведе до спад на средните температури с 5 до 6 градуса по Целзий, което дори да не звучи толкова страшно на пръв поглед, всъщност предполага зимни сезони в Европа с условия близки до полярните.

Има и по-малко драматичен сценарий, при който топенето на полярните ледове успява само да забави Гълфстрийм, нанасяйки поражения само на източното крайбрежие на Северна Америка и северозападното на Европа.

Най-оптимистичният вариант според учените е изстиването на Гълфстрийм да има положителен ефект върху регионите, които тепърва ще пострадат от покачването на температурите в глобален план.

Човешкият ефект върху глобалните процеси е съществен, а резултатите никой не може да предвиди. Точно както трудно ще разберем дали Гълфстрийм се е забавил или спрял напълно, преди да дойдат последиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.