1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне може да повлияе върху натрупването на живак у морските организми

Глобалното затопляне може да повлияе върху натрупването на живак у морските организми

Това сочат резултатите от американско изследване

Причиненото от климатични промени затопляне на океаните може да доведе до натрупване на по-голямо количество живак у рибите. Това ще увеличи рисковете за здравето на хората, които се хранят с риба и морски дарове, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

"Досега се знаеха малко неща за това как глобалното затопляне може да повлияе върху натрупването на живак у морските организми", заявиха учени от колежа в Дартмут. "Нито едно предишно проучване не показа подобен ефект при експерименти с риби в лабораторна среда или в природата. Сегашното изследване е извършено с овипарни рибки в лабораторна среда и соленоводни мочурища в щата Мейн."

Резултатите показали, че рибите в по-топли води поглъщат повече храна, но растат по-малко и са с по-високи нива на метилживак в тъканите си. Това навежда на мисълта, че при по-високите температури метаболитните им нива са се увеличили като резултат от поглъщането на токсичния метал.

Живакът от индустриалното замърсяване в атмосферата може да се натрупа в реки и океани и да се превърне в метилживак във водата. Резултатите от изследването са публикувани в "Плос Уан".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.