Глобалното затопляне може да се ускори от топенето на ледената покривка

Това сочат резултатите от изследване

Лошите новини за климатолозите се увеличават, информира БТА. Ледената покривка в полярните райони се топи и така метан, въглероден диоксид и други парникови газове се изхвърлят в атмосферата. По този начин се ускорява глобалното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Сайънс дейли". Ледената покривка близо до Северния и Южния полюс включва почва, мъхове и лишеи, които обикновено са замръзнали целогодишно.

В резултат на покачването на глобалните температури обаче ледената покривка на двата полюса се топи и това води до разлагане на органична материя и до изхвърляне на по-големи количества метан в атмосферата. Парниковият ефект на метана е 33 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид, пише БТА.

Учени от Държавния университет на Флорида заявиха, че това не е хипотетично виждане, а нещо, което вече е станало. Те посетили няколко пъти Швеция, за да вземат проби от почвата. Пробите показали, че ледената покривка се разгражда по-бързо, а това означава, че по-големи количества метан и други парникови газове се изхвърлят с по-бързи темпове в атмосферата.

Ръководителят на изследването, океанографът Джеф Чантън от университета заяви, че ако ледената покривка се стопи напълно, количеството метан в атмосферата ще се увеличи 5 пъти. "Планетата ще се затопли и допълнителното количество парникови газове ще се добави към проблемите ни", каза той.

"От известно време знаем, че ледената покривка се топи", допълни Сюзън Ходжкинс от университета. "Установихме обаче, че свързаните с топенето й промени в растенията в полярните райони могат да доведат до изхвърляне на по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с изхвърленото количество метан." Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.