1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Годишно в Шуменско се използват над 9 милиона и 300 хиляди кубични метра вода

Годишно в Шуменско се използват над 9 милиона и 300 хиляди кубични метра вода

Над 55 на сто от нея се разходва в домакинствата

74 литра питейна вода от общественото водоснабдяване е използвал всеки член на домакинствата в Шуменско през миналата година. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Шумен. За страната количеството е доста по-високо - 97 литра. По -икономични от шуменци са само в 4 други области - Търговище  (58 литра),  Разград, Добрич и Сливен. В най-малка степен ограничават потреблението си софиянци, чийто дневен разход на човек е 140 литра, следвани от бургазлии със 111 литра.

Спрямо 2000 г. шуменци са ограничили потреблението си с 10 литра. По-малко питейна вода се потребява от домакинствата в още 18 области, докато в девет разходът нараства. По общини количествата разходвана вода на човек са най-големи в Смядово, Шумен и Нови пазар, а най-ниски във Венец и Никола Козлево, съобщи Дарик радио.

В Шуменския регион, делът  на селищата с обществено водоснабдяване е почти 100%, при 99.1% средно за страната. Под 45% от шуменци живеят в райони, чиито отпадъчни  води се пречистват. Този дял е с близо 3 процентни пункта по-нисък от средния за страната. В девет от 28-те региона пречиствателните станции покриват по-голям процент от населението, като начело е столицата с 99.3% и област Варна с 83.4%.

Годишно в Шуменско се използват над 9 милиона и 300 хиляди кубични метра вода, което ни отрежда 23-то място сред останалите области. Над 55 на сто от нея се разходва в домакинствата. Вторият по тежест потребител е индустрията с близо милион и 600 хиляди кубика, следвана от сектора на  услугите (вкл. и търговията). Малко над 12% от общото количество се използва в селското стопанство, като за напояване отиват 130 000  кубика.

През 2010 г. в страната общо иззетата прясна вода за икономиката е около 5.7% от пресните водните ресурси за страната. Според експертите, предупредителният праг, който отличава районите без стрес, от тези с недостиг на вода е 20%. България е сред европейските страни с относително нисък индекс на експлоатация на прясна вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.