1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Големи области от Амазонските гори са изложени на риск

Големи области от Амазонските гори са изложени на риск

Изменението на климата води до все по-чести и по-интензивни сухи сезони в региона

Тропическите гори на Амазонка най-вероятно са изправени пред пред „смъртоносна спирала“ – циклично повтаряне на обезлесяване и засушавания – през следващия век, сочи ново проучване, пише greentech.bg. Данните идват от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата в Германия. И макар че е малко вероятно цялата гора да изчезне от лицето на Земята, все пак големи области от региона вече са изложени на риск, според проучването.

Проучването е изследвало какво може да последва, ако изменението на климата води до все по-чести и по-интензивни сухи сезони в региона. На пръв поглед е очевидно, че намаляването на валежите ще води до измиране на много дървета и намаляване на горите. Това обаче не е всичко. Свиването на горите поражда по-интензивни регионални засушавания. Когато тези два фактора се „срещнат“, комбинацията може да доведе до една повтаряща се, ускоряваща се цикличност, способна да унищожи големи части от гората.

Засега не е ясно колко точно от Амазонието е в опасност – компютърните модели показват, че „смъртоносната спирала“ може да доведе до изсъхване на гори, което е в състояние да застраши 38 на сто от тропическите лесове покрай Амазонка. Въпреки това учените подчертават, че в крайна сметка потенциално изложени на риск са по-голямата част от джунглите в региона.

Все пак бъдещето не е толкова безнадеждно, казват учените. Проучването е установило също, че колкото по-разнообразна е растителността в даден район, толкова по-малко податлив е той на въздействието на „смъртоносната спирала“. Затова запазването и увеличаването на биоразнообразието може да бъде важен инструмент за защита на Амазонието – както и на други уязвими региони – от най-лошите последици от изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.