1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Големият студ принуди варненския зоопарк временно да затвори врати за посетители

Големият студ принуди варненския зоопарк временно да затвори врати за посетители

На топло са прибрани лъвовете, маймуните, папагалите

Големият студ принуди варненския зоопарк временно да затвори врати за посетители. За да не настинат в минусовите температури, голяма част от обитателите са прибрани на топло и хората няма какво да видят, каза пред Дарик директорът на зоологическата градина Тодор Христов. По думите му зоопаркът ще приема хора веднага щом метеорологичните условия позволят. „Решението се взима ден за ден. Ние имаме интерес да работим, но е неудобно да вземем парите на посетителите и те да не видят нищо“, сподели Христов.

На топло са прибрани лъвовете, маймуните, папагалите. „Заради големите студове се принудихме да приберем също фазаните, пауните, т.е. една голяма част от птиците“, допълни шефът на варненския зоопарк.

Най-чувствителни към лютия студ са маймунките и папагалите, които в мразовитите дни не могат без печка и си търсят топлото. „При тях температурите не могат да падат под 13-14 градуса“, уточни Христов. Отоплението в зоологическата градина е на ток, но има и резервен вариант на твърдо гориво в случай на авария.

Засега няма болни животни. По отношение на храната към обитателите в зоопарка не се полагат по-специални грижи в студените дни. „Храната е една и съща. Тя не може да бъде различна. Важното е в тези студени дни животните да са на завет и на топло. При нас има диетолог, който им прави дневните дажби – това са главно смески, минерали, витамини, зърно. Няма топла или някаква друга храна. Просто се гледат протеините, мазнините и пр.“, разкри Христов.

На бял свят скоро се очаква да се появят муфлончета и малките на камерунските кози. Шефът на зоологическата градина се моли това да не случи в големите студове. „Независимо че са прибрани, рискът да не оцелеят е по-голям“, сподели Христов и допълни, че сезонът на бебетата в зоопарка ще започне от май. За тяхното препитание ще се грижи само общината, защото от средата на миналата година зоокътът във Варна остана без осиновители. „Вероятно заради кризата спряха да плащат вноските. В момента нямаме нито един осиновител“, каза в заключение Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.