1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Голяма дропла наблюдаваха от Зелени Балкани

Голяма дропла наблюдаваха от Зелени Балкани

Снимка:

Това се случи по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици у нас

За първи път от много години един отдавна забравен вид – голямата дропла –  бе открит от екип на Зелени Балкани. Единичен екземпляр е бил наблюдаван в нива на територията на ЗЗ "Язовир Овчарица". Това се случи по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

Голямата дропла е птица от семейство Дроплови. Тя е най-голямото животно, което може да лети. Мъжките дропли достигат до 90 – 105 cm на височина, около 115 cm на дължина и 210 – 270 cm размах на крилете при тегло между 6 – 18 kg като най-често то е около 13 kg. Най-големият потвърден екземпляр е бил с тегло от 21 kg.

В далечното минало е гнездяла в цяла България, през втората половина на 20-ти век единични екземпляри са се размножавали все още в Добруджа и Златията (С. България). През втората половина на 20-ти век числеността рязко спада и видът е на границата на изчезване за България. Зимуващи птици са наблюдавани в района на последните гнездовища в северна България много рядко, веднъж на 10-20 години. А съобщенията за последните регистрирани зимуващи птици в Ю. България са от 70-те години на миналия век.

Вероятно тежката зима е принудила отделни птици да прехвърлят Стара планина, като заслуга за появата им в района на Овчарица имат освен подходящия биотоп, така също и ятата диви гъски, с които вида съжителства през зимния период.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.