1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Горски предприемач: Държавата създава дефицит на дървесина

Горски предприемач: Държавата създава дефицит на дървесина

Законът за горите обслужва финансови интереси на няколко депутати и на техните фирми, според Димитър Джоков

Представители на десетки фирми, горски предприемачи, лесовъди и малки дървообработващи предприятия искат спешна среща със служебния министър на земеделието. Те предупреждават, че ще се стигне до гражданско неподчинение, ако не бъдат чути, предаде БНР.

Димитър Джоков, член на Браншовото сдружение на горските предприемачи Булпрофор, подчерта, че основните проблеми в сектора са възникнали в последните 2 години след промяната в Закона за горите.

Този закон открито обслужва финансови интереси на няколко депутати и на техните фирми, а целият малък и среден бизнес е опрян до стената и постепенно се унищожава. В продължение на година и половина с нас се правят корупционни експерименти. Продава се дървесина на отбрани фирми през Стоковата борса през едни огромни търгове за по 6-12 млн. лв., където ние не можем да участваме. Купува се от фирми-прекупвачи и след това се препродава на завишени цени с огромни печалби за посредниците, заяви Джоков.

Той подчерта, че вече са поискали до провеждане на изборите и до избирането на редовно правителство да не се правят дългосрочни договори за 15 години. По закон за 15 години 35% от дървесината може да се отдаде на определена фирма, както се случва в момента, добави той.

"От служебния министър очакваме до назначаване на новото редовно правителство да не се сключват дългосрочни договори, да не се провеждат договори за огромни обекти по няколко милиона лева за определени фирми и да се намали цената на дървесината в България, за да станем конкурентоспособни на Балканите и в Европа. В последната година и половина самата държава се занимава със спекула на пазара на дървесина. Държавата създава дефицит на дървесина, увеличава се търсенето, продава дървесината на определени фирми, те ни я препродават – това е една бандитска структура, създадена в сектора", подчерта Димитър Джоков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.