1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Горските са предотвратили разрастването на седем пожара през последния месец

Горските са предотвратили разрастването на седем пожара през последния месец

Засегнати са 30 дка с иглолистни и широколистни култури без щети и повреди за дървостоя

По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ за периода от 01 до 31 май 2011 г. на територията на цялата страна са възникнали седем низови пожара от горския фонд. Пожарите са обхванали само тревите, храстите и мъртвата горска постилка около дървесните култури. Бързото локализиране на огъня и своевременната намеса на горски служители и пожарникари, не са позволили разрастването на пожарите и обхващането на по-големи горски масиви.

Засегнати са 30 дка с иглолистни и широколистни култури без щети и повреди за дървостоя. Възникналите пожари са в териториалните обхвати на Регионалните дирекции по горите – Берковица, Благоевград, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик и Русе. При потушаването им са участвали общо 42-ма горски служители, 27 огнеборци и 5-ма доброволци.

Умишлен палеж е възникналият на 16 май пожар в местността „Бор чешма” край Ивайловгард. Човешка небрежност е причинила два от пожарите, за останалите причините все още са неизвестни и се изясняват.    

От началото на годината до момента в страната са станали 227 горски пожара, при който са засегнати над 17 550 дка горски масиви. Няма нито един, който да е възникнал по естествена причина. Всички пожари са вследствие на човешко действие или бездействие. Причините са опожаряване на стърнища – 60 пожара или 26,43%, опожаряване на пасбища – 69 пожара или 30,40%, от туристи – 1,76% и др. Неизвестни са причините за над 20% от възникналите огнени стихии към този момент. Умишлени са 15 палежа в горския фонд на страната. В гасенето на горските пожари са участвали над 1 700 служители на регионалните дирекции по горите и държавните горски стопанства и над 800 пожарникари. Над хиляда доброволци са помогнали за потушаването на огъня.   

Пожароопасен сезон в горите е обявен в повечето области на страната. Всички регионални дирекции към ИАГ продължават изпълнението на годишните си оперативни планове за опазване на горите от пожари и актуализират програмите си за действие при гасенето им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.