1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Горско-плодни дръвчета за храна на мечки ще засаждат в Смолянско

Горско-плодни дръвчета за храна на мечки ще засаждат в Смолянско

Проектът е по Оперативна програма „Околна среда”

По проект на Регионална инспекция „Околна среда и води” – Смолян по Оперативна програма „Околна среда” ще се засаждат горско-плодни дръвчета, от които мечките да могат да се хранят и да не слизат в населените места, като проектът е на фаза обществени поръчки. Това каза за Радио „Фокус” инж. Екатерина Гаджева – началник отдел в РИОСВ-Смолян.

Една от дейностите е свързана с определяне на приоритетните райони. „Ако едната година има повече нанесени щети например в района на село Ряка, другата година може да са в Триград, в съвсем различни посоки”, обясни Гаджева и допълни, че не може да се каже, че има определен район с концентрирани мечи щети. Преди три-четири години по статистика село Мугла е било водещо по щети. Дейностите по проекта включват проучване на площите, къде да се засадят плодните дръвчета, следва самото им засаждане и след това и отглеждането им.

В проекта са предвидени да се засадят дръвчета от различни възрасти – едногодишни, многогодишни, за да може да се получи разминаване, включително отглеждане до три години. Това означава, че ако първата година изсъхнат отново да се попълни самото насаждение.

За да се държат мечките по-далече от населените места от Сдружение за дива природа „Балкани” и Българска Фондация „Биоразнообразие” предоставят на община Смолян 20 контейнера, съоръжени с механизъм срещу отваряне от животни, като това ще е първият опит за въвеждането на подобни контейнери в България. Контейнерите са тип „Бобър”, но са снабдени със заключващ механизъм и са на стойност 10 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.