1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Готови са предложенията за изменения в законите, регламентиращи строителство в защитени територии

Готови са предложенията за изменения в законите, регламентиращи строителство в защитени територии

През следващата седмица те ще бъдат подложени на обществено обсъждане в НС

Готови са предложенията за изменения в законите, регламентиращи строителство в защитени територии, включително дюни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Предлаганите законови промени са публикувани на интернет страницата на министерството. Работната група, която е обсъдила и предложила промените, бе свикана от регионалния министър Лиляна Павлова на 4 януари по разпореждане на министър-председателя. Участниците в нея са дискутирали законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие, за горите, за опазване на земеделските земи, за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие и за защитените територии.

Предложенията за промени, около които са се обединили членовете на работната група, ще бъдат публикувани, освен на сайта на МРРБ, и на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на околната среда и водите и в Портала за обществени консултации.

Коментари по проектите за изменение на законите могат да бъдат изпращани на press@mrrb.government.bg до 15 януари. През следващата седмица те ще бъдат подложени на обществено обсъждане с всички заинтересовани лица, институции и браншови организации в Народното събрание.

На пресконференция във вторник министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Лиляна Павлова обявиха, че ще предложат законови промени, с които напълно да се забрани строителството върху дюни.

Ще бъдат прекратени и всички започнати, но недовършени процедури за промяна на предназначението на земите, където има дюни и защитени територии. Павлова каза още, че ще се прецизира дефиницията за това какво са дюни, а министърът на околната среда и водите има срок от една година да предложи списък или регистър на дюните и прилежащите им територии. Ще бъде забранено и строителството върху защитени територии и зони в Натура 2000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.