1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Градушка нанесе големи щети в много части на страната

Градушка нанесе големи щети в много части на страната

Бурята събори дървета и отнесе керемиди в Монтана

Почистването на столицата продължава след бурята вчера, 08 юли. За това информираха от Столична община. Улиците са покрити с листа и отчупени клони, има сигнали за изпочупени стъкла на автомобили и жилищни сгради.

Градушка с големината на орех се изсипа и в Монтана. Тя е била придружена от силен вятър. Съборени са дървета, а гражданите се оплакват от отнесени керемиди.

Тежки са пораженията за селата Мърчево и Владимирово. Градушката е разрушила покриви и е унищожила селскостопанска продукция. Бурята е продължила 10 минути, като ледените късове са били колкото юмрук. Жители се оплакаха, че от площадката, която се намира на границата между селата Ерден и Бели брег, не са чули да е била изтреляна и една ракета.

Лека градушка е паднала в Белограчик и Димово. За сметка на това е имало проливен дъжд. Количествата на валежите в Белограчик са били 12 л.кв./м., а в Димово 14 л.кв./м. Най-много количество дъжд през изминалата нощ е паднал в Арчар – 20 л.кв./м.

От Агенцията за борба с градушките съобщиха, че е била предадена информацията за приближаващата към София градушка на компетентните институции, информира агенция Фокус. От ръководството заявиха, че подобна градушка се образува много бързо. Такъв е бил случаят с бурята над Драгоман, където се е образувала суперклетка в порядъка на 7-8 минути. За същото време тя се изсипа над столицата с най-голямата си сила. Изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките инж. Николай Николов обясни, че Агенцията обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Николов допълни, че проблемът с липсата на пари за противоградни ракети, за който агенцията по-рано информира, вече е разрешен, като се очаква на днешното заседание на Министерски съвет да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 1,2 млн. лева.

Наскоро Николов заяви, че това е най-градоактивната година, която помни изпълнителната агенция от създаването си насам.

Благодарим на потребителите на АГРО БГ за изпратените снимки!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.