1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Градушка унищожи реколтата в Благоевградско

Градушка унищожи реколтата в Благоевградско

Над 10 махали напълно откъснати от света

 

Материални щети за стотици хиляди левове е нанесла градушката в благоевградските села Логодаж и Клисура, съобщава Е79. Природното бедствие ги застигнало вчера следобед. Над 80% от посевите са унищожени. До махалите, където живеят около 80 души няма никакъв достъп, редица са и затъналите в калта коли. Вследствие на градушката са унищожени над 50 дка посеви с тютюн, овощни насаждения, асми, царевица, боб картофи . Над 10 махали в Логодаж са напълно откъснати, до хората там няма достъп, те не могат да бъдат снабдени със стока от първа необходимост, както и да им бъде оказана в случай на нужда медицинска помощ. На много места пътищата,  свързващи махалите, са изровени с дълбочина от 20 до 50 см.,  движението по тях е изключително опасно. На 6 места е прекъснат и пътя на река Логодажка.

 „Такова нещо, никой в селото не помни”, коментира кметът на Логодаж Пламен Червенков. Той определи случилото се като най-голямото природно бедствие, връхлитало селото от много години насам. „Хората са потресени и отчаяни, тези посеви бяха единствената им надежда, да си помогнат, макар и малко в кризата”, каза още Пл. Червенков.

След дъжда е прекъснат и питейният водопровод от Клисура за Логодаж. На две места е подкопан главният път за Македония, при моста на река Логодажка, на разклона за село Клисура. В село Клисура пък е прекъснат пътя до кметството, тъй като водостока е унищожен. Прекъснат е и пътя за Миладинската махала в Клисура. Единствената ми надежда е в кмета на Благоевград Костадин Паскалев, той трябва намери начин и да бъдат отпуснати повече пари, казва селският управник.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.