1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гръцкото министерство на околната среда готви законопроект, забраняващ използването на печки и огнища на дърва

Гръцкото министерство на околната среда готви законопроект, забраняващ използването на печки и огнища на дърва

Нивото на замърсяване на въздуха в страната се е увеличило три пъти след повишаването на цените на нафтата

Гръцкото министерство на околната среда готви законопроект, забраняващ използването на печки и огнища на дърва в райони, в които замърсяването на въздуха е най-високо, съобщават вестниците в Атина, цитирани от БТА.

Проектът, който е на път да бъде приложен за първи път в историята на страната, включва пакет от мерки, чиято цел е да се спре разрастването на смога. Ограниченията обаче ще засегнат много гръцки домакинства, които заради кризата и високите цени на горивата все по-масово преминават на дърва за огрев, за да изкарат зимата.

Горенето на дърва е грижа на държавата, тъй като това е и основната причина за честите случаи на висока концентрация на вредни емисии във въздуха през студените зимни дни, пише вестник "Имерисия". Новото явление със смога става все по-тревожно през последните години, тъй като заради икономическата криза повечето домакинства в Гърция прибягват до твърдо гориво.

Освен стремеж да се забранят дървата за огрев в определени райони проектът предвижда още мерки за ограничаване на вредните емисии от автомобилите и препоръки към водачите да използват определен тип возила в конкретни райони, където замърсяването е най-голямо.

Миналата година стана ясно, че нивото на замърсяване на въздуха в Гърция се е увеличило три пъти заради използването на дърва за отопление след повишаването на цените на нафтата. Въздухът е станал невъзможен за дишане в основните гръцки градове, коментираха тогава медиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.