Граждански сдружения настояват за оставката на кмета на София заради незаконни сметища

Снимка:

Земните маси от строежите на обекти, финансирани по европейски програми, се изхвърлят върху частни имоти

Граждански сдружения настояха за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нарушения с изграждането на Завод за отпадъци с европейски средства и наличието на нерегламентирани сметища, съобщи Dariknews.bg.

Дончо Иванов, председател на сдружение „Хармония" заяви, че голяма част от строителните отпадъци, идващи от проекти, усвоявани по европейски програми, се изхвърлят в частните имоти на столичани, живеещи в южните райони на града.

От гражданските сдружения допълниха, че са подавали сигнали до Столичния общински съвет и Софийска градска прокуратура за установените нередности, но без резултат.

Според Дончо Иванов усвояването на европейски средства за строежа на завода за отпадъци в София се осъществява с компрометирани административни актове и нагласени обществени поръчки.

Иванов допълни, че липсва и екологична оценка върху изграждането на голяма част от депата, предназначени за изхвърляне на столичните отпадъци. "Не може ли да се направи завод за отпадъци по нормален начин - без да се извършват измами, без да се облагодетелства някой. Всички граждани и сдружения, без кмета и Столичния общински съвет, са против балирането на отпадъци - това са екологични бомби", обясни той.

Здравко Младенов от сдружение „Подвитошка яка" добави, че земните маси от строежите на обекти, финансирани по европейски програми, се изхвърлят върху частни имоти: „Дали е разширяването на Южната дъга на Околовръстното или Северната, или Западната тангента - при всички тези обекти е предвидено при извършването на огромните изкопни земни работи отпадъците да бъдат извозени на определени за това места.

Това най-грубо е нарушавано, всичко това се изхвърля върху нашите частни имоти. Освен това не е само със строителни отпадъци - някои решиха, че им е много далече да извозват отпадъци с биологичен характер". От гражданските сдружения се заканиха да внесат сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров.