1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Граждански сдружения настояват за оставката на кмета на София заради незаконни сметища

Граждански сдружения настояват за оставката на кмета на София заради незаконни сметища

Снимка:

Земните маси от строежите на обекти, финансирани по европейски програми, се изхвърлят върху частни имоти

Граждански сдружения настояха за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нарушения с изграждането на Завод за отпадъци с европейски средства и наличието на нерегламентирани сметища, съобщи Dariknews.bg.

Дончо Иванов, председател на сдружение „Хармония" заяви, че голяма част от строителните отпадъци, идващи от проекти, усвоявани по европейски програми, се изхвърлят в частните имоти на столичани, живеещи в южните райони на града.

От гражданските сдружения допълниха, че са подавали сигнали до Столичния общински съвет и Софийска градска прокуратура за установените нередности, но без резултат.

Според Дончо Иванов усвояването на европейски средства за строежа на завода за отпадъци в София се осъществява с компрометирани административни актове и нагласени обществени поръчки.

Иванов допълни, че липсва и екологична оценка върху изграждането на голяма част от депата, предназначени за изхвърляне на столичните отпадъци. "Не може ли да се направи завод за отпадъци по нормален начин - без да се извършват измами, без да се облагодетелства някой. Всички граждани и сдружения, без кмета и Столичния общински съвет, са против балирането на отпадъци - това са екологични бомби", обясни той.

Здравко Младенов от сдружение „Подвитошка яка" добави, че земните маси от строежите на обекти, финансирани по европейски програми, се изхвърлят върху частни имоти: „Дали е разширяването на Южната дъга на Околовръстното или Северната, или Западната тангента - при всички тези обекти е предвидено при извършването на огромните изкопни земни работи отпадъците да бъдат извозени на определени за това места.

Това най-грубо е нарушавано, всичко това се изхвърля върху нашите частни имоти. Освен това не е само със строителни отпадъци - някои решиха, че им е много далече да извозват отпадъци с биологичен характер". От гражданските сдружения се заканиха да внесат сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.