Гражданско неподчинение срещу строежа на сметище готвят жителите на добруджанското село Стожер

Обмисля се и вариант бъдещото депо да се атакува в съда

Жителите на добруджанското село Стожер ще блокират за два часа на 17 април главния път Добрич - Варна в района на селището. Решението за гражданското неподчинение беше взето на днешния протестен митинг срещу изграждане на регионално депо за битови отпадъци в землището на Стожер. Хората са решени да спрат проекта, който предвижда там да се депонира сметта на осемте добруджански общини и на шуменската Никола Козлево. Обмисля се и вариант бъдещото депо да се атакува в съда, пише "Дневник".
 
Притеснението на жителите на Стожер е, че сметището ще замърси водоизточниците и въздуха на селото и ще ги лиши от единственото пасище. "Ако все пак не успеем да се преборим срещу строежа на депото, нека поне до него да се стига по обиколен път, а не през центъра на селото", настояват протестиращите. Те искат още като компромис за сметището да отпадне такса за смет, да се осигурят работни места за местни хора при строежа и експлоатацията на сметището, да се подобри инфраструктурата в селото.
 
Целта на пътната блокада е да провокира среща с областния управител Желязко Желязков и с кмета на Добрич Детелина Николова, която е председател на сдружението "Управление на отпадъците - регион Добрич". Според председателя на инициативния комитет Димитър Платиканов, никой досега не е обяснил на жителите на Стожер подробности за проекта и те са научили за него три години след като е одобрена площадката през 2006 г. Хората си задават въпроса защо е избрано землището на едно от най-големите села в областта, а не е използван терен в някое от обезлюдяващите се населени места.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.