1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гражданско сдружение настоява за оставката на директорa на парк „Пирин"

Гражданско сдружение настоява за оставката на директорa на парк „Пирин"

Снимка:

До министъра на околната среда и водите Юлиян Попов е изпратено отворено писмо

Министърът на околната среда и водите (МОСВ) Юлиян Попов да уволни веднага директорa на парк „Пирин" Валери Мечев. Това поискаха с отворено писмо до министър Попов от Гражданско сдружение „Бъдеще за община Банско". От сдружението настояват и министърът незабавно да стартира процедура за съгласуване и да внесе в Министерски съвет искането на община Банско за промяна в плана за управление на парк „Пирин".

„На фона на държавата ние сме един от редките случаи на реално функциониращо гражданско сдружение, което с прозрачни политически средства е спечелило своето място в общинското управление и продължава да изпълнява там гражданския си дълг", се чете в писмото до министър Попов от ГС „Бъдеще за община Банско". „През 2010 г. ние, като представители на типичния за региона среден бизнес: хотелиери, ресторантьори, ски учители, управители на ски гардероби, заети в търговията с дървен материал и в дървопреработването, служители – основахме нашето сдружение, защото бяхме отвратени от политиката и считахме, че е дошъл часът нормални граждани да влязат в нея. Представляваме около 3000 члена и симпатизанти в рамките на община Банско. Като граждани и управленци, запознати с текущите проблеми на общината и очакванията на населението, сме силно загрижени от случващото се и главно от неслучващото се в Банско и региона. По-точно: от необяснимото забавяне на административната процедура по искането на община Банско за промяна в плана за управление на парк„Пирин"!", се казва още в писмото.

„Държим да Ви припомним, че всички актуални социологически проучвания, проведени в нашата и околните общини, показват, че над 85% от хората твърдо подкрепят развитието на ски зона Банско като основен поминък на региона и водеща дестинация на зимния туризъм и спорт. Само за последния сезон спонтанно бяха събрани над 30 000 подписа от възмутени от дългите опашки по лифтовете гости, скиори и туристи – в подкрепя на изграждането на втората кабинка и развитие на спортната инфраструктура", пише още в писмото.

От сдружението са маркирали всички приоритети за общината, на които искат министър Попов да обърне внимание.

1. От обикновено планинско градче, благодарение на концесията в ски зоната, Банско се превърна в една от емблемите на страната ни. За целия свят понятието „ски в България" автоматично се свързва именно с Банско. Изграждането на световно известния ни ски център е едно от малкото положителни неща, които се случиха в държавата през последните десетилетия. Инвестициите, направени в Банско,промениха напълно живота на местното население. За съжаление на една определена група хора в държавата, Банско се превърна в първостепенния български и сред основните европейски зимни курорти и ски центрове! Търсенето на „продукта Банско" е изключително голямо и се увеличава. Но един курорт от подобна величина е жив организъм и се нуждае от развитие. При подобно търсене към Банско държавата трябва да е първата, която да спомогне да отговорим адекватно чрез възможности за доразвиване на съществуващата спортна инфраструктура. Няма българин, който да не подкрепя развитие, което е добро както за държавата, така и за хората!

2. Ски зона Банско осигурява поминъка на преобладаващата част от населението в пет общини в Благоевградска област. Спирайки естествения ход на нейното развитие,властта, в това число и Вие лично с Вашето бездействие, ще доведете до спиране на развитието и обречете на мизерия десетки хиляди хора и техните многолюдни семейства, ще засилите миграционните процеси към големите градове, ще обезлюдите планината, стимулирайки демографската криза. Не ни се иска да вярваме, че това е Вашето намерение!

3. Развитието и инвестициите в ски зона Банско имат пряко положително влияние върху опазването на прекрасната ни природа, защото дават хляб и препитание на съгражданите ни и те не посягат на планината, както ставаше масово преди. Само развитието на зоната може да гарантира трайно прекратяване на бракониерството и незаконната масова сеч. Убедени сме, че и Вие искате това!

4. В Банско и ски зоната екология и модерен спорт вървят ръка за ръка! Доказано е както от наши, така и от чужди меродавни органи, че в зоната няма нито незаконни действия, нито посегателства върху природата. Потвърди го мисията на ЮНЕСКО, наскоро тази истина беше повторена и от Европейската комисия. Време е и отговорни фактори като Вас да признаят нещо, което дори Европа вече е установила! След подобни еднозначни становища от най-висши инстанции трябва да спрат непрестанните спекулации за несъществуващи „незаконни действия" в концесионната зона. След толкова много пропаднали сигнали на зелените, насочени всъщност срещу собствената им държава, истината за манипулативните им„протести" лъсна като част от сценарий за дискредитиране на България. Отдавна е време, след като ясно чухме думите на Брюксел, и Вие като ресорен министър да се произнесете по случая еднозначно и да спрете веднъж завинаги недостойните лъжи за ски зона Банско!

5. Опитът от последните години ни мотивира да защитаваме инвеститори като „Юлен", които са спасителни за региона, но и изключително полезни за България. „Юлен"АД имаше рядък шанс да спечели доверието на Банско и банскалии и е на днешното си високо световно ниво именно заради работните места, успеха и доверието, което изгради към себе си. След обикновените печалбари-еднодневки, на които сме се нагледали в годините на прехода, днес можем да твърдим, че именно след инвестициите в ски зоната коренно се промени към добро животът на всички в региона. Развитието на ски зоната е обвързана пряко с развитието и благоденствието на Пиринския край. Заради този концесионер в региона няма безработица, тя падна под 5% в Банско и под 10%в околните общини. Господин министър, България няма много успешни браншове и концесии, с които да се похвали, и като обективни граждани Ви каним публично да споделите високата оценка за концесионера „Юлен".

6. В хода на обществените обсъждания по повод искането на община Банско за промяна в плана за управление на парк „Пирин", свързан с бъдещото развитие на ски зоната в Банско, участвахме в поредица дебати и кръгли маси, на които бяха поканени и всички предложени ни от МОСВ, НПО и лично от инж.Тома Белев, браншови организации и много представители на медиите. Като цяло медийното отразяване на събитията беше изключително голямо. Нямаше въпрос, който да не беше обсъден и по който да не се произнесат всички, включително и крайните критици. Обсъжданията се развиха в атмосфера на пълна прозрачност и широка представителност, с което се изпълниха всички изисквания към предварителния етап на един подобен процес.

7. Няма да се примирим с лъжите и изопачаване на обстоятелствата, на които се натъкваме над десет години в лицето на една малка група „професионални критикари",разкъсани между желанието да печелят пари на гърба на държавата и устрема да правят политика през политическата си партия „Зелените", електорално представена в рамките на статистическата грешка. Ние не сме против екологията и сме много повече природозащитници, отколкото протестиращите по жълтите павета в София. Защото за разлика от тях прекарваме целия си живот сред природата. Природата е нашият живот. Не ни учете как да опазваме живота си!Няма зелена идея, която не бихме подкрепили, стига да е разумна и да работи за устойчивото развитие. Но сме против това малка група хора, водени от неясни интереси и неизвестни възложители, да налагат своите егоистични претенции над нас. Очакваме от Вас да сте безпристрастен администратор, а не страна в този спор!

8. Отварянето на политически и административен чадър и политиката на закрила на провалени служители като управителя на парк „Пирин" - инж. Валери Мечев, е изключително погрешна.Човек, ясно заел позиция срещу съгражданите си и техните жизнени интереси, не може да се ползва с нашето доверие и да продължава да представлява държавата в регион, свалил доверието си от него! Служител, който парадира с факта, че МОСВ и лично Вие стоите зад всяка негова стъпка, е огромен негатив както за министерството, така и за Вас. В интерес на държавата и обществото категорично Ви приканваме незабавно да освободите инж.Мечев от поста, а компетентните органи да разнищят досегашната му дейност!

Според членовете на Гражданското сдружение по необясними причина министър Попов за поредна седмица спира искането на общината за промяна в плана за управление на парк „Пирин". Те са категорични, че този процес няма никаква връзка с текущата кампания и с предстоящите резултати от изборите. „Затова настояваме да стартирате съгласуването и внесете в Министерския съвет за разглеждане искането на община Банско за промяна на плана за управление на парк „Пирин", което ще позволи плановете на общината да се подложат на широко обществено и медийно обсъждане след изготвяне на съответните екологични оценки", заявяват още от сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.