1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гражданско сдружение обвини "Витоша ски", че заблуждава държавата и гражданите

Гражданско сдружение обвини "Витоша ски", че заблуждава държавата и гражданите

Снимка:

"За Витоша" разпространи позицията си, с която настоява за още по-категорични отговори от властите в столицата

След като "Витоша ски" заплаши, че ски сезон 2012/2013 г. може и да няма, граждани настояха кметът на столицата и общинският съвет бързо да реагират и предупредиха, че отново ще излязат да протестират, ако това не се случи.

Гражданското сдружение "За Витоша" разпространи позицията си, с която настоява за още по-бързи, категорични и недвусмислени отговори от властите в столицата. "Ако общината продължава да мълчи, "Витоша ски" все така ще заблуждава и изнудва държавата и гражданите. При това положение ще бъдем принудени отново да защитаваме правата си чрез уличен натиск", предупреждават от сдружението след пресконференцията на собственика на лифтовете в понеделник.

"За Витоша" се организира във фейсбук заради спорните поправки, готвени в Закона за горите, и последвалите протести. Сдружението сега напомни отново за осем въпроса по проблемите с "Витоша ски", които преди седмица зададе на столичния кмет и общината в официално писмо.

От ръководството на фирмата - собственик на лифтовете, заявиха преди ден, че няма да наемат и да поддържат пистите, ако държавата не ги категоризира и не ги обяви на търг.

Категоризацията на пистите е задача на собствениците на съоръженията към пистите, а не на държавата, напомнят от "За Витоша". Собственикът трябва да подаде документи до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и да плати такса за категоризацията. В България нито една писта не е категоризирана, защото това не е задължително изискване.

"Витоша ски" отново скриха информация с висок обществен интерес за гражданите на София, посочват от гражданската група, като напомнят, че фирмата пак не даде отговор на въпросите кои са собствениците на дружеството и не пое гаранции за осигуряване на следващия ски сезон на Витоша.

"За пореден път не беше представен техническият проект на фирмата за ски зона на Витоша. Не беше даден отчет за печалбата на дружеството от съоръженията и за икономическата му състоятелност в полза на обществото", посочват още от "За Витоша" и задават отново писмено въпросите си към "Витоша ски":

1. Кой е собственик на "Витоша ски" и защо се крие от обществото?

2. Кога са поискали категоризация на пистите от МИЕТ и ако досега не са направили това, защо не са го направили?

3. Защо твърдят, че текстът за учредяване правото на строеж не ги касае и не им пречи, а оспорват 20-годишния срок за право на строеж?

4. Кога най-после ще покажат пред медиите и гражданите техническия проект, който предлагат за ПП "Витоша", и защо крият цената му?

5. Каква е печалбата на "Витоша ски" от всяка една продадена карта?

6. В какъв размер е платеният от тях данък печалба и платените местни данъци и такси за четирите години, в които са собственици на съоръженията на Витоша (от 2008 г. до днес)?

7. Как ще гарантират постоянна и безопасна работа на съоръженията (включително подмяната им с нови), на които са собственик, и нормалното провеждане на следващия ски сезон на Витоша като цяло?

8. Как ще компенсират столичани за пропуснатите ползи от несъстоялия се ски сезон?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.