1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Грийнпийс“ – България до КС: Агрофотоволтаици – да, но с ясни правила и приоритет на урбанизираните терени

„Грийнпийс“ – България до КС: Агрофотоволтаици – да, но с ясни правила и приоритет на урбанизираните терени

„Грийнпийс“ – България настоява за дефиниране на ясни критерии за агрофотоволтаичните проекти

Грийнпийс“ – България препоръчва ясни правила при изграждането на агрофотоволтаици (АФВ) в земеделски земи без промяна на предназначението им. И призовава ВЕИ проекти да се изграждат приоритетно в урбанизираните терени.

В становище, изготвено по молба на Конституционния съд, организацията изразява подкрепа за АФВ технологиите, като подчертава, че те:

  • запазват основните земеделски функции на земята;
  • осигуряват енергийна независимост на земеделските производители, като им дават възможност да обезпечат разходите си за енергия и да разширят източниците си на доходи;
  • допринасят за навлизането на чиста енергия.

Въпреки това „Грийнпийс“ – България настоява за дефиниране на ясни критерии за агрофотоволтаичните проекти. „Трябва да се регламентират на законово ниво и правилата за контрол и ефективни мерки и санкции, които да гарантират рационалното използване на земята и избягването на злоупотреби“, подчертават експертите от организацията. И отново обръщат внимание на липсата на екологични приоритети в българското законодателство.

Според „Грийнпийс“ - България:

  • Развитието на ВЕИ е национална стратегия, но приоритетно в урбанизирани или вече засегнати територии.
  • Улесняването на АФВ проектите ще стимулира децентрализираното производство на енергия - ще даде възможност на гражданите да се включат активно със собствени системи близо до мястото, където ползват електричество. Така ще се намали необходимостта от изграждане на големи централизирани енергийни проекти. 
  • Приоритетното производство на енергия в населените места и на мястото на обекти като мини, сметища и др., ще намали натиска за производство на енергия в земеделски земи или в места с богати екосистеми и местообитания. 

 

"Грийнпийс“ – България призовава за отговорно планиране на АФВ, съчетаващо енергийни ползи с опазване на околната среда и биоразнообразието.

Можете да научите повече за агрофотоволтаичните системи на сайта на „Грийнпийс“ – България, а цялото становище на организацията ще откриете тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.