1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Грийнпийс“-България промотира песен и видео клип посветени на въздуха

„Грийнпийс“-България промотира песен и видео клип посветени на въздуха

Кампанията е насочена към вредата от горенето на въглища върху здравето на хората и околната среда

Като част от кампанията „Бъдеще без въглища“, „Грийнпийс“-България промотира песента „Отвъд пушека“ и музикален клип към нея. Кампанията е насочена към вредата от горенето на въглища върху здравето на хората и околната среда.

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем, който засяга всеки от нас. Въздухът в България е сред най-замърсените в Европа. Битовото горене на въглища за отопление, както и горенето на въглища за производство на електроенергия, са сред основните източници на вредни за здравето и атмосферния въздух елементи – твърди прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други. С това видео целим да провокираме хората и да ги накараме да мечтаят за това, което е „отвъд пушека“. Посланието ни е позитивно – има решение „отвъд пушека“, стига да проявим инициативност и излезем от порочния кръг на изкопаемите горива“, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“-България.

Една от най-важните стъпки към подобряване качеството на въздуха е да сме информирани за последиците от това, че дишаме замърсен въздух. Затруднено дишане, астма, раздразнение на дихателните пътища и парене на очите са само осезаемата част от здравните вреди, които горенето на въглища нанася. Когато излагането на тези замърсители е системно и в по-големи количества, тогава може да се развият и по-сериозни болести на сърдечно-съдовата, дихателната, нервната и репродуктивната система.

Използването на възобновяема енергия (от слънцето, вятъра, биомаса) за отопление и производството на електроенергия представлява едно от решенията на проблема. Навлизането на малки инсталации на възобновяема енергия в домакинствата и обществените сгради ще позволи за децентрализация на енергийната система и постигането на истинска енергийна независимост.

„Отвъд пушека“ е авторска песен в изпълнение на Run in the Forest – младежка рок-група от гр. Варна, които като доброволци на организацията се заеха със задачата да напишат и изпълнят песен по наболял за обществото проблем. Автори на текста и музиката са Явор Ченков и Йоан Панайотов, студенти в Медицинския университет – гр. Варна. Видеото е заснето от Ангел Кунев / AK Cinematography, въздушните кадри са заснети от Денис Мутлу / Sky Masters Bulgaria и Петър Петров / Sky Pictures Bulgaria.

Видеото може да видите на адрес: https://youtu.be/6xCucMjHaos

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.