1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Грийнпийс" критикува проверките на АЕЦ в ЕС

"Грийнпийс" критикува проверките на АЕЦ в ЕС

Извършените инспекции не са засегнали важни въпроси, свързани с евакуация на селищата в близост до атомните централи

Ден преди Европейската комисия да представи първите официални данни от националните доклади след проверките за устойчивост на европейските АЕЦ, "Грийнпийс" разпространи критично становище.

В изявлението на международната екологична организация се посочва, че извършените инспекции не са засегнали важни въпроси като плановете за евакуация на селищата, разположени в близост до атомните централи.

По повод АЕЦ "Козлодуй" се отбелязва, че най-близкият град е едва на 5 км, както и че зоната е застрашена от наводнения в случай на тежко природно бедствие. Припомня се, че в ЕС има 19 АЕЦ, изградени в радиус от 30 км от градове с над 100 хил. жители.

Друга критика е, че изпитанията не са взели предвид ситуация на няколко едновременни повреди в даден реактор, както се е случило при аварията от 11 март в японската "Фукушима".

Критикува се също липсата на оценка на възможността от разбиването на голям самолет или няколко малки летателни апарата в дадена АЕЦ. От организацията отбелязват, че досега държавите в ЕС не са публикували докладите, както е препоръчала Комисията. "Грийнпийс" разпространява и карта с европейските АЕЦ, на която са нанесени оценки за всяка действаща и проектирана централа.

АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, показват резултатите от проведени стрес тестове, които бяха представени на 12 ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.