1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Гугъл" планира да повиши инвестициите си във възобновяема енергия със 750 милиона долара

"Гугъл" планира да повиши инвестициите си във възобновяема енергия със 750 милиона долара

Финансирането на всички ВЕИ проекти на компанията с изключение на два е структурирано на базата на данъчни стимули от държавата

"Гугъл" планира да повиши инвестициите си във възобновяема енергия със 750 милиона долара, като се възползва от данъчни облекчения, целящи да насочат повече финансови средства към  зелени енергийни проекти, съобщи агенция "Блумбърг".

Финансирането на всички ВЕИ проекти на компанията с изключение на два е структурирано на базата на данъчни стимули от държавата, насърчаващи компаниите да подкрепят обещаващи начинания в тази област, които предстои да започнат да носят приходи в бъдеще, казва Рик Нийдъм, директор зелени дейности в компанията.

"Стремежът да търсим начин да правим нещата по-добре е част от нашата корпоративна култура, обяснява той в интервю за "Блумбърг". Всяка сделка, която сключваме, е възможност да подкрепим нещо, което смятаме за важно – в случая производството на повече чиста енергия, и то в мащаби и места, които могат да доведат до понижаване на цените й."

Целта на "Гугъл" е да промотира технологии и нови финансови механизми, които ще дадат тласък на тази индустрия и ще диверсифицират източниците й на печалба. Може да се очаква и други техни конкуренти да ги последват, тъй като данъчните ползи засега са съществен елемент от постигането на финансовите резултати, които изискват инвеститорите.

Финансиране чрез търговия с данъчни кредити

В САЩ централите за производство на възобновяема енергия имат право на данъчни кредити, които обикновено не могат да използват, докато не започнат да произвеждат и подават електричество към мрежата, така че да реализират облагаеми печалби.

Но дори тогава много от тях все още не печелят достатъчно, за да се възползват от пълния размер на облекчението, което държавата им дава. Чрез продажбата на тези кредити създателите на възобновяеми мощности могат да генерират средства за подпомагане на проектите си, а големите корпоративни купувачи могат да използват облекченията, за да намалят собствените си данъчни сметки.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.