1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хага ще отчуждава „вредни“ за околната среда ферми

Хага ще отчуждава „вредни“ за околната среда ферми

Стопанствата ще получат оферти за изкупуване от държавата

Конфликтът между фермерите и нидерландското правителство заради опазването на околната среда продължава вече няколко месеца. Сега Хага представи каталог с мерки, които да намалят влиянието на селското стопанство върху климатичните промени.
 
През лятото фермерите протестираха остро срещу плановете на правителството, изтъквайки, че те ще унищожат производството и ще лишат хиляди стопани от препитание. Имаше пътни блокади, тракторни шествия, стигна се и до сблъсъци с полицията. Сега властите конкретизираха мерките си, насочени най-вече срещу животновъдите. Една от тях предвижда фермери, чийто оборски тор внася най-много азот в почвите, да бъдат принудени да се откажат от дейността си.
 
Стопанствата ще получат оферти за изкупуване от държавата, но ако те не се съгласят, ще последва отчуждаване по предварително определени цени, които са далеч под пазарните. Зад тази мярка стои решение на върховния съд, който постанови, че до 2030 година страната трябва да намали азотните емисии наполовина, а това би означавало края на около една трета от животновъдните ферми. 
 
Новите мерки ще доведат до протести, подобни на тези от лятото. Тогава фермери в Северна Германия се солидаризираха с нидерландските си колеги и организираха демонстрации в тяхна подкрепа, но без да се стига до ексцесии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.