1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хасково е пред водна криза заради спор за пари между общината и държавата

Хасково е пред водна криза заради спор за пари между общината и държавата

Жителите на града стават заложник на дългогодишен финансов спор

Хасково е пред водна криза. След броени дни половината град може да остане без вода заради спор за пари между общината и държавата. Заплахата идва от регионалното министерство, защото кметството отказвало да узакони водопровода. От кметството пък са категорични, че няма да разпишат необходимите документи, докато министерството не върне парите, които общината е похарчила за строеж на друга част от същия водопровод. Така жителите на Хасково стават заложник на дългогодишен финансов спор.

На пръв поглед изглежда нелогично община да отказва да узакони водопровод, който е важен за целия град. Ябълката на раздора обаче се оказва друг ремонт на същия водопровод, който е бил финансиран от министерство на финансите преди години, но ремонтът се оскъпил, а разликата поела общината.

„Ние го направихме, подписахме и тристранен протокол с ВиК - Хасково, министерство на регионалното развитие, дори и министерство на финансите и община Хасково. Излезе около 300 000 лева. И ни беше обещано, че ще се върнат тези пари”, обясни кметът на Хасково Георги Иванов, цитиран от bTV.

„Бих искал да кажа че обвързването на двата обекта е неправилно. Тоест каквито и претенции и спорове да имаме за друг участък, това не означава, че водопроводът не трябва да бъде въведен в експлоатация”, коментира зам.-министърът в МРРБ Добромир Симитчиев.

Въпреки че между двата ремонта няма общо, от кметството виждат шанс да си вземат парите шест години по- късно. Условието е пари срещу подпис.

Водопроводът, който захранва половин Хасково, е ремонтиран през годините на етапи. И специална процедура по узаконяване на всеки отделен ремонт досега е нямало. Последната реконструкция обаче се извършва с европейски пари, а условията на Брюксел са железни. Плащат само срещу изрядни документи. Ако от кметството откажат да подпишат, страната ни ще връща близо 3 милиона лева европейски средства. Така в спора между държава и община заложници се превръщат хората, които са на прага на воден режим.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.