1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хеликоптери на "Авиоотряд 28" ще оказват помощ на планинските спасители

Хеликоптери на "Авиоотряд 28" ще оказват помощ на планинските спасители

С изпълняването на задачи като търсене и спасяване, участие в гасене на пожари и транспортиране на хора пилотите поддържат формата си

Правителственият „Авиоотряд 28” има сключен договор с Планинската спасителна служба (ПСС) за оказване на помощ с хеликоптер на планинските спасители. Това каза Пенчо Пенчев, генерален директор на Авиоотряда, предаде Агенция "Фокус".  „Идва зимен сезон, ще започнат да ни търсят планинските спасители. Наш хеликоптер може да качи в планината наведнъж цяла група от спасители много по-лесно. Представете си в планината, през зимата, без подкрепа от въздуха, колко трудно се работи”, каза Пенчо Пенчев.

По думите му – с изпълняването на задачи като търсене и спасяване, участие в гасене на пожари и транспортиране на хора, които се нуждаят от медицинска помощ, пилотите и персонала на Авиоотряда също поддържат формата си. Полетът на хеликоптер в планината, където няма оборудвано летище, няма информация за метеорологичната обстановка в момента, създава препятствие – това е доста сложна задача. А гасенето на пожари в планината, пък е най-сложната задача”, коментира Пенчо Пенчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.