1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хиляди души протестираха в Румъния срещу канадски проект за добив на злато

Хиляди души протестираха в Румъния срещу канадски проект за добив на злато

Снимка:

Проектът би довел до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана

Няколко хиляди души протестираха вчера, 1 септември, в Румъния срещу канадски проект за добив на злато в северозападната част на страната, който предвижда използването на голямо количество цианид, предаде Франс прес. 

В Букурещ над 3 хил. демонстранти преминаха през центъра на града до сградата на правителството, пред която скандираха лозунги срещу плана. След това те блокираха движението по основния булевард в румънската столица. 

Аналогични протести се проведоха в още няколко румънски града. Хиляда души се събраха в Клуж и стотици - в Тимишоара, Алба Юлия и Яш. Демонстрантите разкритикуваха политиците, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, които обвиниха, че съдействат за спорния от екологична гледна точка проект въпреки недоволството на населението. Тази мина ще съсипе един много хубав район, където би могло да се развива туризъм, казват участници в протеста. 

Очаква се левоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта да внесе в парламента законопроект, според който проектът на канадската компания "Гейбриъл Рисорсис" за добив на злато в село Рошия Монтана, в Трансилвания, е от "изключителен национален интерес". 

За първи път проектозакон в Румъния е написан само за една компания, отбеляза един от демонстрантите. Докато бе в опозиция, управляващата сега левоцентристка коалиция обеща да блокира този проект, както и проучванията за шистов газ. След като дойде на власт обаче, тя разреши на американската компания "Шеврон" да започне проучвания за шистов газ и обяви златната мина в Рошия Монтана за национален приоритет. 

"Гейбриъл Рисърсис" има амбициозни планове да разработи край румънското село най-голямата златна мина в Европа. Канадската компания предвижда да добие 300 т злато и 1600 т сребро. Тя обещава 900 нови работни места по време на експлоатационния период, който ще продължи 16 години, както и големи икономически придобивки за региона. 

Проектът обаче би довел до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана и би увредил част от уникални минни галерии. Канадската компания освен това планира да използва средно по 12 хил. т цианид годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.