1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хладно, облачно и ветровито ще е времето на Цветница

Хладно, облачно и ветровито ще е времето на Цветница

Над Южна и Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Над много райони ще бъде със значителна облачност, но преди обяд над Южна България ще има и слънчеви часове. След обяд въздушната маса над страната ще бъде неустойчива, главно над Южна и Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевични бури. Това е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анастасия Стойчева.

Дневните температури в сравнение с вчера ще се понижат и след обяд ще са от 10°-12° в северозападните райони и по високите полета на Западна България до 18°-22° в останалата част от страната. По-късно след обяд от северозапад ще започне спиране на преваляванията и разкъсване на облачността. В източните райони и Родопската област валежите и гръмотевичната дейност ще продължат и през нощта.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца; вечерта ще започне бавно да се повишава.

И по Черноморието облачността ще се увеличи. Около и след обяд ще започнат превалявания, придружени с гръмотевици; ще продължат и през нощта. Преди обяд вятърът ще е все още от юг-югозапад, но около обяд бързо ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите по крайбрежието ще достигнат до 18°-21°, но със северозападния вятър и там ще започнат бързо да се понижават. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще има интензивна гръмотевична дейност, краткотрайни превалявания от дъжд, над 2000 м.н.в - от сняг. Вятърът ще бъде силен и бурен от запад-северозапад, по Старопланинското било временно и ураганен. На 1200 м.н.в температурата след обяд ще е 6°-7°, на 2000 метра 2°-3°.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.