1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Холандска фирма инвестира 110 млн. евро в изграждане на парк за отпадъци в Пазарджик

Холандска фирма инвестира 110 млн. евро в изграждане на парк за отпадъци в Пазарджик

Инвестицията предвижда разкриването на 420 работни места в региона

Холандската фирма „Greenstar solar” инвестира 110 млн. евро  в изграждане на парк за отпадъци в Пазарджик. Паралелно с него ще се изгради и енергиен парк, както и агро парк, в който ще се произвеждат зеленчуци, съобщи вестник „Марица”. Инвестицията предвижда разкриването на 420 работни места в региона.

Предложението на холандците е да се създаде публично-частно партньорство с община Пазарджик за разработване, изграждане и експлоатация на съоръжения за преработване на отпадъци. Паркът за отпадъци ще се състои от линия за полуавтоматизирано разделяне и подбиране на отпадъците, която ще отделя всички отпадъчни материали, които могат да бъдат продавани като непървични суровини на глобалния пазар. Останалата част от отпадъците ще бъде превръщана в биогориво.

Паркът за отпадъци ще използва технология с почти нулево количество оставащи за депониране отпадъци, и ще създава стойност от всички преработвани материали. На базата на работно време 6 дни по 8 часа на седмица, експертите са изчислили, че съоръжението може да преработва 70 хил. тона годишно, а при увеличаване броя на смените, капацитетът на съоръжението ще нарасне пропорционално.

Отпадъците, които отиват на сметища, ще бъдат използвани за производство на енергия за промишлеността  и за домакинствата. Това са всички горими частици, които са смесени с отпадъците.

Предложението вече е внесено в Общинския съвет, който трябва да вземе отношение по въпроса. При одобрение на проекта, ще стартират преговори за реализирането му между инвеститорите и кмета Тодор Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.