1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Холандски инженери предлагат велоалеите в страната да се подгряват през зимата с геотермална енергия

Холандски инженери предлагат велоалеите в страната да се подгряват през зимата с геотермална енергия

Разходите за начинанието ще са около 20-40 хил. евро на километър

Холандски инженери предлагат велоалеите в страната да се подгряват през зимата с геотермална енергия. Така държава ще спечели дори и от това, че ще намалеят инцидентите с колоездачи, съобщиха местните медии.

Идеята е под велоалеята да се монтира инсталация, която да предпазва настилката от заледяване. Засега изчисленията сочат, че разходите за начинанието ще са около 20-40 хил. евро на километър. За сметка на това местните власти ще икономисат от разходи за лечение на пострадали велосипедисти, от солта и лугата, която се разхвърля на пътя, и от по-малкото автомобили, защото хората ще предпочитат да останат на две колела, коментират авторите на идеята.

Холандският Съюз на велосипедистите изчисли, че всяко заледяване за 4 седмици увеличава броя на пострадалите колоездачи със 7 хил. души.

Идеята се родила през 2011 г. и вече привлича вниманието на местните власти в холандските градове.  Засега обаче изпълнението й не е напуснало конструкторското бюро, а първите практически резултати се очакват в началото на следващата година, пише "Дневник".

Местната статистика сочи, че на 16.5 млн. жители в Холандия се падат 18 млн. колелета и над 35 хил. км велоалеи. Безопасността обаче става все по-важна, след като през миналата година около 200 колоездачи загинаха на пътя, с 28% повече, отколкото през 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.