1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Холандските власти евакуират селище заради опасност от скъсване на дига

Холандските власти евакуират селище заради опасност от скъсване на дига

Северозападният вятър възпрепятства усилията за изпомпване на водата от полдерите

Холандските власти започнаха да евакуират около 100 жители на селище в северната част на страната заради опасност от скъсване на дига и наводнение вследствие на бурите и проливните дъждове, предаде Ройтерс.

Населението на село Толберт в провинция Грьонинген (на 160 км северно от Амстердам) беше помолено да напусне доброволно стопанствата заради продължаваща буря в района, посочва Асошиейтед прес.

Медиите съобщиха, че няколко области, използвани като резервоари за събиране на излишната вода, вече са пълни заради дъждовете, а се очакват и нови валежи. Министерството на инфраструктурата предупреди за повишаване на равнището на водата по крайбрежието заради бурите, посочва БТА.

Застрашената от скъсване дига е част от система от диги, която обезопасява ниско разположени, предимно земеделски земи с обща площ от около 200 хектара.

В последните дни в Северна Холандия се изляха такива количества дъжд, колкото обичайно падат за месец, а северозападният вятър възпрепятства усилията за изпомпване на водата от полдерите.

Властите на север съобщиха, че положението е под контрол след изпомпването на огромно количество вода, излята в морето, с което е било понижено нивото на водата в дренажните канали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.