1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хората могат да се предпазят от смъртоносни заболявания с помощта на прилепите

Хората могат да се предпазят от смъртоносни заболявания с помощта на прилепите

Учени смятат, че бозайниците са носители на общ предшественик на съвременните вируси, поразяващи хората и добитъка

Прилепите съжителстват с толкова много опасни вируси, че учените таят надежда с тяхна помощ да открият как да предпазват хората от смъртоносни заболявания, пише в. "Сидни морнинг хералд", цитиран от БТА.

Благодарение на усъвършенствана микроскопска технология специалисти по биосигурност от австралийската Лабораторията за изследване на животните наблюдават смъртоносни вируси, откривани при прилепите - хендра, ебола, ТОРС, нипа.

"Говорим за вируси убийци, срещу които няма ваксини. Благодарение на нашата технология можем да наблюдаваме взаимодействията им в реално време без риск от зараза или смърт, за да разберем как те се размножават в клетките", обяснява д-р Алекс Хайът от изследователския екип.

Прилепите - най-разпространените животни на Земята след гризачите, са ключови за изследването на австралийските специалисти. "Тези бозайниците обитават нашата планета от около 60 милиона години и по някакъв начин са развили симбиотична връзка с вирусите и си съжителстват едва ли не щастливо, без да се разболяват", допълва д-р Хайът.

Някои учени смятат, че прилепите са носители на общ предшественик на съвременните вируси, които поразяват хората и добитъка. Целта на специалистите е да наблюдават в реално време взаимодействието между вирусите и техните домакини, за да разберат как те съжителстват без прилепите да се разболяват. Това ще помогне на учените да открият начини за бързо и ефикасно действие и дори защита срещу смъртоносните заразни заболявания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.