1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хранителните отпадъци по света ще се увеличат с повече от 30% до 2030 г.

Хранителните отпадъци по света ще се увеличат с повече от 30% до 2030 г.

Необходими са навременни действия за справяне с кризата

Хранителните отпадъци по света ще се увеличат с повече от 30% до 2030 г., ако не се предприемат навременни действия за справяне с кризата. Цифрите са тревожни: общо 2,1 милиарда тона храна се очаква да бъдат изхвърлени по това време. Подобно количество се равнява на “скорост“ от 66 тона в секунда. Това сочат нови данни от анализ на Boston Consulting Group (BCG).

В момента около 1,6 милиарда тона храна отиват на депото за отпадъци всяка година. Това представляват продукти на стойност 1,2 трлн. долара. Гниенето им генерира 8% от годишните емисии на парникови газове по света. И макар че осведомеността относно проблема нараства, далеч не същото важи за глобалните опити за справяне с проблема. Според Шалини Уникришан, партньор и управляващ директор на BCG, опитите за овладяване на кризата с хранителните отпадъци са “фрагментирани, ограничени и в крайна сметка недостатъчни предвид мащаба на проблема”, цитиран от greentech.bg.

Едно от възможните решения, според BCG, е създаването на екомаркировка. Тя би позволила на потребителите да знаят кои компании са се ангажирали да намалят отпадъците и да улеснят по-лесното отговорно пазаруване. Въпреки това, мащабът на проблема е такъв, че той ще продължи да расте, докато ние разработваме решения”, каза Унникшинан.

ООН се надява светът да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г., но ако правителствата, компаниите и потребителите не направят значителни промени в начина, по който подхождат към храната – и ако не работят заедно, за да го направят – е малко вероятно това да се случи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.