1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хранителните ресурси са под заплаха

Хранителните ресурси са под заплаха

В близките 40-50 години ще трябва да храним още между 2,5-3 милиарда души

Британският министър на околната среда Хилари Бен предупреди за възможни продоволствени проблеми, стартирайки правителствена кампания, която е призвана да оцени състоянието на т.нар. „хранителна сигурност” и да открие факторите, представляващи реална заплаха за нея, пише „Гардиън”. По неговите думи ситуацията с хранителните продукти във Великобритания е доста стабилна. Въпреки това, властите имат намерение да започнат консултации с фермерите, с търговските представители и с потребителите, за да се гарантира сигурността на доставките на стоки и храни в бъдеще. Някои от изводите, направени въз основа на тези консултации, ще бъдат публикувани есента.

Едновременно с това департаментът по въпросите за опазване на околната среда, храните и земеделието даде своя оценка за сегашното положение с продоволствените доставки във Великобритания. "Човек не може без храна, а през последните няколко години се наблюдава повишение на цените на хранителните продукти не само във Великобритания, но и по целия свят”, отбеляза научният консултант на департамента Робърт Уотсън. По думите му в настоящия момент нещата в страната стоя много добре. „Ние произвеждаме около 60-65 процента от нашите продукти и 20 процента доставяме за Европа”, поясни той.

Бен отбеляза, че въпреки че Великобритания в момента е по-самодостатъчна от 30-те и 50-те години на миналия век, трябва да се мисли как да се произвеждат повече продукти, използвайки при това по-малко вода и торове. По неговите думи миналогодишният ръст на цените на хранителните продукти и на петрола е разкрило сериозността на този проблем.

„Когато през миналата година цените на петрола са повишиха, а Австралия беше поразена от суша, всичко това се отрази на цените на хляба у нас, във Великобритания. Ето тогава видяхме, че нещата са взаимосвързани”, каза министърът. „В близките 40-50 години ще трябва да храним още между 2,5-3 милиарда души, ето защо е необходимо нашето земеделие да произвежда колкото се може повече хранителни продукти”, добави Бен. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.