1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Художници от четири страни твориха сред природата на ПП Русенски Лом

Художници от четири страни твориха сред природата на ПП Русенски Лом

Инж. Цонка Христова: Тазгодишното издание на Ломея е най-успешното досегa

Тринадесет творци от България, Испания, Германия и Канада участваха в традиционния международен симпозиум за съвременно изкуство "Ломея 2015". "Гостите ни прекараха последните десет дни сред природата на парка, която ги вдъхнови и мотивира за прекрасните им творби. Тазгодишното издание на ''Ломея" е шестнадесетото и определено мога да кажа, че е най-доброто досега. Със всяка изминала година творбите на участниците демострират повишаване на екологичната култура и интереса към природата. Радвам се, че имаме възможност да предоставим сцена за изява на техния талант», обобщи пред екипа си инж. Цонка Христова - директор на ПП "Русенски Лом".

Тазгодишното мото на арт-форума - „Пазачът на лешояда”, насочва към една рядка птица с древно митологично значение. Международният симпозиум връща духът на изкуството в Поломието, както е било преди векове, когато в района са живели духовници, монаси, художници и писатели, оставили важни следи в нашата култура и история. Част от тази атмосфера е пренесена в Русенската художествена галерия, където са изложени творбите и ще могат да се видят до края на септември. След това арт-изложбата ще бъде пренесена в природозащитния център "Ломовете", с. Нисово.

Като придружаващи събития, в програмата бяха включени посещение на Ивановски скални църкви, посещение на Средновековния град Червен и Природозащитен център "Ломовете", с. Нисово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.