1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. И бездомните кучета в столицата с чипове

И бездомните кучета в столицата с чипове

За тази година са предвидени и нови мобилни клиники и приюти

Столичната община ще поставя чипове и на бездомните кучета, за да контролира дали животното е било подложено на кастрация и коя фирма я е направила. Това съобщи днес по време на отриване на детска градина кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "Ако се окаже, че някое кастрирано куче е забременяло, ще можем да намерим съответния носещ отговорност и той да си получи санкцията", допълни тя, цитирана от "Дневник".

От началото на 2012 година влезе в сила задължителното условие за поставяне на чип на всички домашни кучета. В момента текат и проверки на общината. Другата насока в решаването на един от вечните проблеми в столицата е "дисциплинирането на собствениците на домашни кучета, защото повечето от бездомните кучета са бивши домашни". Фандъкова обеща да продължи контролът и в ромските махали.

За тази година общината предвижда и нови мобилни клиники и приюти. "Проектът за най-големия приют в район Кремиковци беше готов, но за съжаление стойността му се оказа доста висока и засега е спрян", обясни Фандъкова. Проектът се реализира и от министерството на земеделието, което контролира по закон работата с бездомните кучета.

През миналата година беше удължен срокът за прибирането на безпризорни животни. Той беше преместен до 2015 година, след като на 1 февруари 2011 година проблемът все още беше нерешен в повечето общини в страната. През лятото Фандъкова обеща, че до 2-3 години бездомните кучета ще намалеят значително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.