1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ отчете приключването на Фаза III от участието си в Европейска програма за горски генетични ресурси

ИАГ отчете приключването на Фаза III от участието си в Европейска програма за горски генетични ресурси

Представен е Финансовият отчет на направените разходи за периода 2005-2009 г.

Изпълнителна агенция по горите е партньор в Европейската програма за горски генетични ресурси и е взела участие при изпълнението на Фаза ІІІ (2005-2009 г.) от Програмата. През 2010 г. е подписано Споразумение за участие във Фаза ІV (2010-2014).

Във връзка с приключване на Фаза ІІІ са изготвени технически доклад и финансов отчет за работата на EUFORGEN през този период. Техническият доклад съдържа информация за целите на Програмата и резултатите, постигнати през 2009 г. В рамките на обособените работни мрежи: управление на горите, иглолистни и широколистни видове с разпръснато разпространение, са анализирани политиките и практиките за генетичните ресурси; използване на висококачествени репродуктивни материали за устойчиво управление на горите; разработени са методи за мониторинг на генетични консервационни единици (насаждения); осъществените дейности; подготвени са редица публикации за генетичните ресурси на най-важните горскостопаски дървесни видове.

В докладът се подчертава необходимостта от по-тясно сътрудничество с органите на Европейския съюз – Постоянния комитет по горско стопанство и Работната група по горско стопанство към Европейската комисия. Отчетено е, че опазването на горските генетични ресурси като обща европейска политика е непоследователно и се разглежда фрагментарно, особено в аспекта на горските репродуктивни материали.

Представен е Финансовият отчет на направените разходи за периода 2005-2009 г.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.