1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ въвежда контролни пластини срещу незаконната търговия с коледни елхи

ИАГ въвежда контролни пластини срещу незаконната търговия с коледни елхи

Снимка:

Новата система ще позволи изключително стриктен контрол

С въвеждането на контролните пластини ще се премахнат възможностите за незаконна търговия с коледни елхи и съответно ще се ограничи до минимум незаконното им добиване. Това заяви главният секретар на ИАГ инж. Веселин Райчев при представянето на новата маркировка за коледните дръвчета в държавен разсадник „Мирково”. Той допълни, че тази нова система ще позволи изключително стриктен контрол върху движението и търговията с коледни елхи.

На събитието присъстваха още инж. Дамян Дамянов, зам.-директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) и директорът на Държавно горско стопанство – Пирдоп, инж. Николай Гаджанов. Те дадоха повече информация за началото на кампанията с коледни дръвчета, прогнозни количества и цени, на които ще се предлагат елхите от държавните горски територии на ЮЗДП.

От тази година Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) въвежда контролни пластини с индивидуални номера за коледните дръвчета, които са част от превозния билет. Те ще се поставят на всяка отсечена елха, която ще бъде пусната на пазара. Номерата на пластините се вписват в превозните билети и впоследствие придружават елхите при транспортирането и съхранението им.

Контролните пластини са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Към стъблото на всяка коледна елха между третото и четвъртото разклонение, считано от основата на елхата, преди транспортирането се прикрепва неподвижно контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет.

Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, няма да е задължително поставянето на пластините. При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара „живи” коледни дръвчета, които са по-трудни за нерегламентиран превоз. В последните години се наблюдава повишен интерес съм закупуването на така наречените „живи елхи”, които след това могат да бъдат залесени обратно в природата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.